top of page

Παραγωγή πλαστικών φιαλών (μπουκαλιών / δοχείων) με την μέθοδο extrusion blow moulding

Η χύτευση με μηχανή εξώθησης (extruder) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών φιαλών, δοχείων και άλλων αντικειμένων. αφού γίνει τήξη μέσω των αντιστάσεων στο πλαστικό υλικό, εξωθείται μέσα σε καλούπι και στη συνέχεια διαμορφώνεται στην επιθυμητή μορφή φυσώντας αέρα μέσα σε αυτό. Αυτή η διαδικασία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους κατασκευής πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής απόδοσης, των υψηλών ρυθμών παραγωγής και της ευελιξίας του σχεδιασμού.


Σε αυτήν την ανάρτηση θα εμβαθύνουμε στη διαδικασία χύτευσης με εμφύσηση διέλασης, στα διάφορα στάδια της και στα οφέλη που προσφέρει.


Στάδιο 1: Εξώθηση

Η διαδικασία εξώθησης είναι το πρώτο βήμα. Σε αυτό το στάδιο, πλαστική ρητίνη σε μορφή κοκκίων (πελετ) τροφοδοτείται στο εξτρούντερ, ο οποίος λιώνει και συμπιέζει το υλικό. Το λιωμένο πλαστικό ωθείται στη συνέχεια μέσω μιας μήτρας, η οποία καθορίζει το σχήμα του τελικού προϊόντος.


Στάδιο 2: Χύτευση

Το στάδιο της χύτευσης περιλαμβάνει τη χρήση ενός καλουπιού, το οποίο τοποθετείται γύρω από το εξωθημένο πλαστικό, που πλέον μοιάζει με σωλήνα, για να διαμορφωθεί στην επιθυμητή μορφή. Το καλούπι αποτελείται από δύο μισά, τα οποία ενώνονται για να περικλείουν το εξωθημένο πλαστικό. Μόλις κλείσει το καλούπι, διοχετεύεται πεπιεσμένος αέρας σε αυτό, με αποτέλεσμα το πλαστικό να διαστέλλεται και να παίρνει το σχήμα του καλουπιού.


Στάδιο 3: Ψύξη

Αφού διαμορφωθεί το πλαστικό, πρέπει να κρυώσει και να στερεοποιηθεί ενώ είναι ακόμα μέσα στο καλούπι. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με την εμφύσηση ψυχρού αέρα και την εσωτερική ψύξη του καλουπιού με κανάλια νερού. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι το πλαστικό θα διατηρήσει το επιθυμητό σχήμα.


Στάδιο 4: Εξώθηση

Μόλις το πλαστικό κρυώσει και στερεοποιηθεί, το καλούπι ανοίγει και το αντικείμενο εξολκευεται από την μήτρα. Σε αυτό το στάδιο, το αντικείμενο μπορεί να υποβληθεί σε πρόσθετες διαδικασίες.


Εν κατακλείδι.

Η διαδικασία παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών με την μέθοδο extrusion blow moulding, προσφέρει πολυάριθμα οφέλη. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της, είναι η οικονομική αποδοτικότητά της καθώς είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτεί λιγότερες ώρες εργασίας και παράγει μεγαλύτερο όγκο προϊόντων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Άλλο πλεονέκτημα, είναι η ευελιξία που παρέχει η συγκεκριμένη τεχνολογία στον σχεδιασμό και την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών.

Τέλος, είναι μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος κατασκευής πλαστικών. τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι πλήρως ανακυκλώσιμα γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και στην εξοικονόμηση πόρων.



Η επιχείρηση, Delta plast & mould.


Αρθρογραφία: Δημήτρης Κακαλίδης.


21/04/2023

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ελαττώματα στην παραγωγή πλαστικών

Η παραγωγή πλαστικών με τη μέθοδο της χύτευσης σε καλούπι δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω μερικά από τα πιο κοινά ελαττώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κ

Καλούπι πλαστικών, ανάλυση

Τι είναι ένα καλούπι πλαστικών, από ποια μέρη αποτελείται και τι να προσέξω εάν με ενδιαφέρει να κατασκευάσω ένα για δική μου χρήση. Με λίγα λόγια, είναι ένα συναρμολόγημα / μηχανισμός που συνήθως τα

bottom of page